Skandinaviens största matematiktävling!
Tävla hela maj För årskurs 1-9 Varierande uppgifter

ENGAGERANDE TÄVLING FÖR ALLA ELEVER

  • 200 uppgifter per maraton
  • Kostnadsfritt för alla skolor att delta
  • Gott om tid att slutföra

Tävlingen är igång!

Mattemaraton har startat och håller på till sista maj.
Klicka här för att se hur det går för din skola!

Vad är MatteMaraton?
MatteMaraton är mattetävlingen där alla deltar på samma villkor. Det handlar inte om att vara snabbast eller att räkna mest, utan att fullföra ett maraton på rätt nivå i rätt tempo - tillsammans med sina klasskamrater.

Med totalt 30,000 deltagare förra året är MatteMaraton en av Sveriges största matematik-sammankomster och väldigt uppskattat bland tusentals elever. Tävlingen framhäver engagemang och samarbete, ger värdefull repetition, förbättrar elevers problemlösningsförmåga och framhäver matematik i vardagen. Helt gratis och tillgängligt för alla.

De flesta uppgifterna är skapade med GeoGebra som används som ett dynamiskt lösningshjälpmedel och ger värdefull erfarenhet av interaktiv grafritning och räkning. GeoGebra är ett helt kostnadsfritt verktyg som är tillgängligt för alla.

Hur deltar jag i MatteMaraton?

Anmäl dig här!

1. Skapa ett kostnadsfritt konto

Registrera här!

2. Skapa en elevgrupp och bjud in dina elever

Se instruktionsvideo här!

3. Den 1 maj släpps uppgifterna i Kikora-klienten

Vill du använda Kikora redan nu? Klicka här!
Praktiskt info

Alla elever har chans att vinna priser

I Mattemaraton tävlar alla på samma villkor. Oavsett om elever räknar ett maraton på några dagar eller sista dagen i maj, så har man samma chans att vinna priser i utlottningen. Varje maraton består av 200 uppgifter och ett slutfört maraton belönas med en lott i prisutlottningen.

Fullständiga tävlingsregler

Kvalificering och priser

För att kvalificera sig till utlottningen av priser måste man slutföra följande steg:

Skapa ett personligt Kikora-konto
En personligt kostnadsfritt konto krävs
Slutför ett maraton
Slutför ett maraton på din nivå
MatteMaraton är tävlingen där elever jobbar tillsammans och samarbetar. Att hjälpa sina klasskamrater är minst lika lärorikt som att lösa uppgifter själv. Det finns uppgifter på olika nivåer, men var inte rätt för att utmana varandra och testa ett maraton på högre nivå.

Elever som vill räkna fler maraton

Många elever vill fortsätta räkna efter att man slutfört sitt första maraton. Det uppmuntrar vi! Vill man fortsätta kan man bara påbörja ett nytt maraton på en ny nivå. Hur många maraton hinner man med?

Eksempel 1
Elev 1 løser først én maratonløype med 422 oppgaver og tilbakelegger i løpet av mai 42,2 km. Hen er nå med i premietrekningen. I tillegg løser eleven ytterligere én maratonløype, f.eks. ett nivå opp, for å få større utfordringer. Eleven får da ytterligere ett lodd i premietrekningen og dobler dermed sine vinnersjanser.
Eksempel
Elev 2 gjør akkurat som elev 1, men løper også nye 42,2 km i tillegg til den første løpte distansen. Dette gir ytterligere ett lodd i premietrekningen.
Eksempel 3
En elev som løser alle fem maratoner på sitt trinn får altså fem lodd i premietrekningen forutsatt at den også har tilbakelagt minst 42,2 km i løpet av mai. Løper denne eleven ytterligere 42,2 km får den et sjette lodd osv.
Årets priser
Flera priser kommer annonseras närmare tävlingen.

Årets samarbetspartner